Nuo kliniškai izoliuoto sindromo iki išsėtinės sklerozės: kokie paraklinikinių tyrimų radiniai yra būdingiausi? - Malciūtė, M.; Čelpačenko, I.; Stankevičiūtė, R.; Balnytė, R. (Neurologijos seminarai, 2021)
Įvadas. Išsėtinė sklerozė (IS) – tai lėtinė neurodegeneracinė liga, kuri dažniausiai prasideda kaip kliniškai izoliuotas sindromas (KIS). Apie 70 % pacientų, sergančių KIS, jis progresuoja į IS. Dėl šios priežasties turėtų būti nustatyti KIS progresavimui į IS būdingi paraklinikinių tyrimų radiniai.Tikslas. Nustatyti, kurie paraklinikinių tyrimų radiniai yra būdingi KIS progresavimui į IS.Tiriamieji ir tyrimo metodai. Buvo atlikta retrospektyvinė duomenų analizė, tiriant pacientus, hospitalizuotus su TLK-10 (tarptautinė ligų klasifikacija) diagnozėmis: G37.8 (kitos patikslintos demielinizuojančios nervų sistemos ligos) ir G37.9 (demielinizuojančios centrinės nervų sistemos ligos, nepatikslintos). Klinikinėje praktikoje šios diagnozės yra vadinamos KIS. Galvos ir nugaros smegenų specifiniai ir nespecifiniai IS MRT židiniai, IgG ir oligokloninės juostos likvore, klausos sukeltų smegenų kamieno potencialų tyrimo (BERA) patologinių radinių dažniai buvo palyginti grupėse, kur KIS progresavo į IS, ir grupėse, kur KIS neprogresavo į IS. Chi-kvadrato testas naudotas kategoriniams kintamiesiems palyginti. Dviejų grupių palyginimams naudotas Mano-Vitnio U testas. Asociacija tarp dviejų kiekybinių kintamųjų apskaičiuota naudojant Spirmeno koreliacijos koeficientą. Rezultatai laikomi statistiškai reikšmingais, kai p < 0,05.Rezultatai. Į tyrimą buvo įtraukti 138 pacientai. Nustatyta, kad 49 pacientams KIS progresavo į IS (35,5 %), o kitiems 89 pacientams (64,5 %) buvo nustatytos kitos ligos arba palikta KIS diagnozė. Pacientams, kuriems KIS progresavo į IS, dažniau buvo rasti nespecifiniai IS MRT galvos smegenų židiniai (χ2 = 4,328, p = 0,037, n = 40), padidėjusi IgG koncentracija ir teigiamos oligokloninės juostos likvore (χ2 = 10,793, p = 0,001, n = 36; χ2 = 34,859, p < 0,001, n = 30). Taip pat buvo nustatyta, kad pacientams, kuriems KIS progresavo į IS, dažniau buvo pailgėjęs latentiškumas sukeltųjų potencialų tyrime (BERA) (χ2 = 10,924, p < 0,001, n = 17).Išvados. Šio tyrimo rezultatai rodo, kad patologiniai likvoro (padidėjusi IgG koncentracija ir teigiamos oligokloninės juostos) ir BERA tyrimo radiniai yra būdingesni pacientams, kuriems KIS progresuoja į IS. Taip pat nustatyta, kad nespecifiniai galvos smegenų MRT židiniai yra dažnesni IS grupėje, tačiau šis rezultatas turėtų būti vertinamas atsargiai dėl galimų metodologinių trūkumų.
Keywords: kliniškai izoliuotas sindromas; išsėtinė sklerozė; konversija; paraklinikiniai tyrimai