Intensyviosios terapijos reikalingumo įvertinimas pacientams, sergantiems ūminiu bakteriniu meningitu: atvejų aprašymai ir literatūros apžvalga - Makarevičius , G.; Giedraitienė , N.; Klimašauskienė , A. (Neurologijos seminarai, 2021)
Bakterinis meningitas vis dar išlieka svarbia mirštamumo priežastimi. Dėl to praeityje dauguma bakterinio meningito atvejų buvo perkeliami stebėti ir gydyti į reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrius (RITS). Deja, RITS išlaikyti reikalinga speciali įranga ir specialiai apmokytas personalas, o šie ištekliai yra riboti. Riboti ištekliai verčia šalis priimti tam tikrus RITS kriterijus, kuriais remiantis būtų galima identifikuoti asmenis, kuriems priežiūra RITS yra iš tikrųjų reikalinga. Siūlomi kriterijai pacientams, sergantiems bakteriniu meningitu, dažniausiai yra paremti paciento neurologinės būklės sunkumu. Neurologinė būklė yra ne vienintelis veiksnys, lemiantis bakteriniu meningitu sergančių asmenų klinikinę eigą ir išeitis, todėl, remiantis tik neurologine būkle, ne visada galima tiksliai nuspręsti, kokioje palatoje (RITS ar terapijos) pacientas turėtų būti gydomas. Šiame straipsnyje mes pristatome du bakterinio meningito atvejus: pirmasis atvejis – vyresnio amžiaus vyro, kurį buvo nuspręsta gydyti neurologijos skyriaus palatoje, nes jo sąmonės būklė buvo tik nežymiai sutrikusi, antrasis – moters, kurią buvo nuspręsta gydyti RITS, nes jai buvo diagnozuotas meningokokinis meningitas, kuriam reikalinga paciento izoliacija ir intensyvus gydymas. Taip pat apžvelgiame straipsnius, nagrinėjančius veiksnius, rodančius didesnę tikimybę, kad bakterinis meningitas turės prastesnes išeitis. Tikimės, kad tai padės tiksliau nustatyti, ar pacientams, sergantiems bakteriniu meningitu, reikalingas stebėjimas ir gydymas intensyviosios terapijos skyriuje.
Keywords: bakterinis meningitas; intensyviosios terapijos skyrius; priėmimo kriterijai; prognostiniai veiksniai