Senyvo amžiaus pacientų, patyrusių šlaunikaulio proksimalinės dalies lūžį, delyras - Konkayev , A.; Bekmagambetova, N.; Konkayeva, M.; Šerpytis , M.; Gineitytė-Ozolince, D.; Šipylaitė , J.; Jatužis , D. (Neurologijos seminarai, 2021)
vadas. Delyras pasireiškia iki 87 % reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus (RITS) pacientų ir yra susijęs su daugeliu rizikos veiksnių. Dažniausiai delyrui gydyti vartojamas haloperidolis, centrinio veikimo dopamino antagonistas. Tačiau deksmedetomidinas, selektyvus alfa 2 adrenerginis agonistas, yra perspektyvus vaistas gydant delyrą RITS. Šio tyrimo tikslas yra įvertinti pagyvenusių pacientų, gydytų RITS dėl šlaunikaulio lūžio, delyro dažnį, rizikos veiksnius ir gydymo veiksmingumą, skiriant deksmedetomidiną arba haloperidolį.Tiriamieji ir tyrimo metodas. Į tyrimą įtraukti 207 geriatriniai pacientai, hospitalizuoti dėl šlaunikaulio lūžių į Astanos traumatologijos ir ortopedijos institutą 2017-2018 m. (analizuoti 199 pacientų duomenys). Įvertintas delyro dažnis, delyro pobūdis, rizikos faktoriai ir palygintas deksmedetomidino ir haloperidolio veiksmingumas, jį gydant. Tyrimo metu pacientai buvo suskirstyti į 2 grupes: pacientų, kuriems išsivystė delyras, grupę ir kontrolinę grupę. Pacientai su delyru buvo suskirstyti į du pogrupius: D pogrupio pacientams buvo skirtas deksmedetomidinas, H pogrupio – haloperidolis.Rezultatai. Delyro dažnis tarp traumatologinio profilio geriatrinių ligonių siekė 78 %. Pirmą parą po operacijos delyras išsivystė 48 % pacientų, iš jų hipoaktyvi delyro forma buvo diagnozuota pu¬sei atvejų. Dažniausiai delyras pasireikšdavo antrą parą, o vidutinė trukmė buvo 2 dienos. Delyrą turinčioje grupėje Barthelio indeksas atvykus buvo 44,3 ± 1,7 balo, kontrolinėje grupėje – 70 ± 2,3 balo, p < 0,05. Deksmedetomidino grupėje gulėjimo RITS trukmė buvo daug trumpesnė – 1,9 ± 0,3 dienos, lyginant su haloperidolio grupe – 3,3 ± 0,2 dienos, p = 0,001. Deksmedetomidino grupėje delyro trukmė taip pat buvo trumpesnė – 1,1 ± 0,2 dienos, lyginant su haloperidolio grupe – 2,3 ± 0,4 dienos, p = 0,014.Išvados. Delyras išsivystė 78 % geriatrinių pacientų, gydytų RITS dėl šlaunikaulio lūžio. Fizinė ir kognityvinė disfunkcija prieš operaciją buvo susijusi su didesniu delyro dažniu. Deksmedetomidinas parodė geresnį veiksmingumą, lyginant su haloperidoliu, nes sutrumpino tiek delyro, tiek gydymo RITS trukmę.
Keywords: delyras; senyvi pacientai; šlaunikaulio lūžis; deksmedetomidinas