Gama peilio talamotomija esencialiniam ir Parkinsono tremorui gydyti - Radžiūnas , A.; Laucius , O.; Kudrevičius , L.; Sėdžius , P.; Čelpačenko , I. (Neurologijos seminarai, 2021)
Tikslas. Tyrimo tikslas įvertinti gama peilio talamotomijos efektyvumą, stabdant tremorą sergantiesiems Parkinsono liga (PL) ir esencialiniu tremoru, kai kiti invaziniai gydymo metodai nerekomenduotini.Tiriamieji ir tyrimo metodai. Nuo 2019 m. birželio iki 2021 m. sausio dėl esencialinio tremoro ir PL sąlygoto tremoro atitinkamai atlikta 27 ir 20 vienpusių gama peilio talamotomijų. Naudojant Leksell G stereotaksinį rėmą, pagal standartizuotą metodiką, naudojant 4 mm diametro kolimatoriaus šūvį, į n.ventralis intermedius (VIM) zoną paskirta 130-140 Gy dozė. Tyrime pooperacinis vertinimas planuotas atlikti praėjus 6 ir 12 mėnesių po taikyto gydymo. Tačiau dėl besikartojančio karantino dėl COVID-19 buvo apsunkintas ligonių kontaktinis vertinimas, todėl rezultatai vertinti telefoninės apklausos metu. Iš 20 ligonių, sergančių PL, pavyko susisiekti tik su 12, iš kurių aštuoniems gydymas buvo taikytas mažiau nei prieš 6 mėnesius. Nuspręsta PL grupės ligonių gydymo rezultatų analizę atlikti po 6 mėnesių.Rezultatai. Iš 27 sergančiųjų esencialiniu tremoru telefonu pakalbinti pavyko 23 ligonius. Viena ligonė per stebėjimo laikotarpį mirė nuo COVID-19 infekcijos. Iš apklaustų 22 ligonių 16 (72 %) teigė, kad jaučia žymų tremoro rankoje sumažėjimą ar visišką jo išnykimą priešingoje, nei atlikta VIM talamotomija, pusėje. Likę 6 ligoniai (28 %) taikyto gydymo efekto iki šiol ne-jaučia. Iš 22 ligonių 4 (18 %) teigė, kad kurį laiką buvo sutrikusi koordinacija ir vargino laikinas rankos nevikrumas, kuris praėjo per kelis mėnesius.Išvados. Gama peilio talamotomija yra saugi ir efektyvi esencialinio rankų tremoro mažinimo priemonė. Pagrindiniai šio gydymo trūkumai yra kelis ar keliolika mėnesių trunkantis latencinis periodas iki pastebimo klinikinio efekto ir laikina ataksija.
Keywords: gama peilis; esencialinis tremoras; Parkinsono liga; talamotomija