Neurofilamentų lengvosios grandinės vaidmuo neurologinių ligų kontekste - Taluntienė , V.; Motiekaitytė , R.; Kizlaitienė , R.; Giedraitienė , N.; Kaubrys , G. (Neurologijos seminarai, 2020)
Neurofilamentų lengvoji grandinė (NFL) yra struktūrinis neuronų citoplazmos baltymas. Daugiausia jo randama dideliuose mielinizuotuose aksonuose. Įvykus aksonų pažeidimui, didėja NFL koncentracija smegenų skystyje ir kraujyje, todėl tai gali būti jautrus įvairių, ypač neurodegeneracijos ir uždegimo sukeltų, neurologinių ligų žymuo. Tobulėjant NFL koncentracijos kraujyje matavimo metodikoms, atsiveria galimybės stebėti jos dinamiką susirgimo eigoje, vertinti atsaką į gydymą. Daugėja duomenų, kad NFL gali būti ir naudingas prognostinis rodiklis. Šiame apžvalginiame straipsnyje pateikiami literatūros duomenys apie NFL tyrimus ir reikšmę demencijų, šoninės amiotrofinės sklerozės, su ŽIV asocijuotų neurokognityvinių sutrikimų, išsėtinės sklerozės ir kitų ligų kontekste.
Keywords: neurofilamentų lengvoji grandinė; aksonų pažeidimas; neurodegeneracinės ligos; išsėtinė sklerozė