Šokio terapija neurologijoje - Šeduikienė , M.; Matonis , V. (Neurologijos seminarai, 2020)
Naujausių šokio terapijos publikacijų analizė parodė, kad didesnė tyrimų pusė yra skirta nervų ligoms gydyti ar simptomams lengvinti, pasitelkiant šokį. Pastebimas daugelio nervų ligų ir sutrikimų (Parkinsono ligos, cerebrinio paralyžiaus, Alzheimerio ligos ir kt.) spartus tyrimų gausėjimas, gydymui, reabilitacijai ar profilaktikai taikant įvairius šokius: tango, salsą, sambo, rumbą, lindihopą, merengue, baletą ir kt. Populiarumu ir pasiekimais labiausiai išsiskiria Parkinsono ligos simptomų lengvinimo tango šokiu tyrimai ir praktiniai užsiėmimai. Nervų ligų gydymo šokiu tyrimų plėtotė rodo šokių poveikio efektyvumą ir išaugusį jų poreikį. Apžvelgiami darbai suskirstyti į šešis skyrius: 1) gausėjantys šokio gydomojo vaidmens tyrimai ir populiarėjanti šokio gydomoji praktika, 2) šokis – aktualėjanti motorinio, pažintinio, emocinio, vizualinio ir socialinio aktyvinimo priemonė, 3) Parkinsono ligos simptomų lengvinimas šokiu, 4) šokio terapijos neurologijoje galimybių plėtra ir ribos, 5) šokio estetinio patyrimo poveikis nervų sistemai ir 6) šokio poreikio augimas sveikatingumo programose. Keista, kad ši greitai iškerojusi tyrimų ir gydymo sritis dar niekaip neįvardinta. Atsižvelgiant į šokio gydomosios veiklos apimtį ir specifiką, neurologinių sutrikimų gydymo šokio intervencija specializaciją tikslinga būtų pavadinti šokio terapija neurologijoje (ŠTN). Vis didesnių šokio terapinių galių atskleidimas, įtraukiant ir estetinius ypatumus, bei šokio įsitvirtinimas įvairiose neurologinėse programose rodo STN raidos perspektyvą.
Keywords: šokio terapija; neuroestetika; neurologiniai sutrikimai; Parkinsono liga; šokio intervencija