Delyras – vienas iš daugelio COVID-19 veidų. Literatūros apžvalga - Bagdonaitė , A.; Tumas , D.; Griškevičiūtė , E.; Svirskytė , A. (Neurologijos seminarai, 2020)
Neseniai išskirto SŪRS-CoV-2 sukeliamas COVID-19 šiuo metu yra itin aktualus, todėl labai svarbu kalbėti apie delyro ir atokesnių simptomini0 psichikos sutrikim0 išsivystymą jo kontekste. Dažniausiai COVID-19 pasireiškia kosuliu, dusuliu ir karščiavimu, tačiau taip pat gali pasireikšti ir pakitusia sąmonės būsena, ypač vyresnio amžiaus pacientams, sergantiems sunkia ligos forma. Persirgę COVID-19 ligoniai dažnai patiria simptominių psichikos sutrikimų. Šio straipsnio tikslas – apžvelgti naujausią literatūrą apie COVID-19 infekcijos sukeliamus delyrus, jų epidemiologiją, patofiziologinius mechanizmus, prevencijos, diagnostikos ir gydymo galimybes. Tai padėtų įvairių sričių specialistams, dirbantiems pandemijos metu, išsaugoti budrumą. Taip pat paminėti atokesnius simptominius psichikos sutrikimus, diagnozuojamus jau po persirgto COVID-19, kuriuos taip pat svarbu laiku atpažinti ir gydyti, nes tai gerina ligonių gyvenimo kokybę ir reabilitacijos eigą.
Keywords: delyras; COVID-19; vėlyvosios psichiatrinės komplikacijos; antipsichotikai; melatoninas; valproinė rūgštis; simptominiai psichikos sutrikimai