Skirtingomis epilepsijos formomis sergančių asmenų miego ir gydymo režimo laikymosi drausmingumo vertinimas - Streckytė , D.; Mameniškienė, R. (Neurologijos seminarai, 2020)
Įvadas. Ilgalaikis gydymas vaistais nuo epilepsijos maždaug 70 % asmenų, sergančių epilepsija, padeda pasiekti, kad priepuoliai nesikartotų, tačiau nedrausmingas vaistų vartojimas – pagrindinė gydymo nesėkmės priežastis.Darbo tikslas. Nustatyti, ar skirtingomis epilepsijos formomis sergantys asmenys drausmingai laikosi miego ir gydymo režimo, ir įvertinti tai lemiančius veiksnius.Tyrimo metodai. Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose vykdyta suaugusių ir vaistus nuo epilepsijos vartojančių epilepsija sergančių asmenų anoniminė anketinė apklausa. Duomenys apdoroti „MS Excel“ ir SPSS 21.0 programomis. Duomenys laikyti statistiškai reikšmingais, kai p < 0,05.Rezultatai. Tyrime dalyvavo 100 epilepsija segančių asmenų (65 % – sergančiųjų židinine epilepsija, 55 % – moterų). Tiriamųjų amžiaus mediana – 37,5 ± 15,7 metų, vidutinė ligos trukmė – 9,5 ± 11 metų, vidutinis susirgimo epilepsija amžius – 21,5 ± 17 metų. Vaistus nuo epilepsijos nedrausmingai vartoja 30 % epilepsija sergančių asmenų, nepriklausomai nuo epilepsijos formos (p = 0,819), dažniausia priežastis – užmaršumas (82,4 %). Nedrausmingas vaistų vartojimas yra statistiškai reikšmingai susijęs su gyvenamąja vieta (kaime; p = 0,032); dažnais priepuoliais (p = 0,033); retesniu vaistų nuo epilepsijos dozavimu (p = 0,032), dažniau sergančiųjų generalizuota epilepsija grupėje (p = 0,019). Miego režimas nuo epilepsijos formos nepriklauso (p > 0,05), 35 % respondentų naktį miega mažiau nei 7 valandas, 53 % respondentų nesilaiko miego režimo ir tai yra susiję su nedrausmingu vaistų vartojimu (p = 0,027).Išvados. Vaistų nuo epilepsijos vartojimo ir miego režimo laikymosi drausmingumas nuo epilepsijos formos nepriklauso. Kas trečias epilepsija sergantis asmuo vaistus vartoja nedrausmingai. Dažniausia subjektyvi gydymo režimo nesilaikymo priežastis – užmaršumas, o objektyvios: gyvenimas kaimo vietovėje, dažni priepuoliai ir retesnės vaistų dozės. Trečdalis respondentų miega mažiau nei rekomenduojama, daugiau nei pusė  nesilaiko reguliaraus miego režimo. Nesilaikantys miego režimo linkę gydytis nedrausmingai.
Keywords: drausmingumas; epilepsija; miegas; režimas; vaistai nuo epilepsijos