Sėkmingas trombolizės pritaikymas ligoniui su ūmiu išeminiu insultu ir ūmia subkonjunktyvine hemoragija: atvejo pristatymas - Ulianskaitė , G.; Timinskaitė , A.; Valaikienė , J. (Neurologijos seminarai, 2020)
Įvadas. Insulto atveju skubi trombolizė intraveniniu audinių plazminogeno aktyvatoriumi, taikoma pagal standartines indikacijas, teikia neabejotiną naudą. Klinikinėje praktikoje tenka susidurti su situacijomis, neaprašytomis standartinėse gydymo schemose. Aprašomas klinikinis atvejis, kai ligonei įvyko ūmus išeminis insultas, o prieš dieną – neskausmingas pakraujavimas į akį. Gydytojų komanda turėjo skubiai įvertinti susidariusią situaciją, galimą trombolizės riziką ir priimti tinkamiausią ligonei sprendimą.Atvejo aprašymas. 70 metų moteris atvežta į ligoninę dėl staiga prieš 2,5 valandos nusilpusių dešiniųjų galūnių. Atlikus galvos smegenų kompiuterinę tomografiją, nustatyta superūmios išemijos zona kairiojoje frontoparietalinėje srityje. Neurologas diagnozavo ūmų išeminį insultą kairiosios vidurinės smegenų arterijos baseine su lengvo laipsnio dešiniąja hemipareze, oftalmologas – subkonjunktyvinę hemoragiją (hyposphagma). Nesant absoliučių kontraindikacijų, atlikta sisteminė intraveninė trombolizė audinių plazminogeno aktyvatoriumi. Neurologinė simptomatika regresavo per parą, o po trijų dienų stebėta žymi hiposfagmos rezorbcija. Ligonė pasveiko, iš ligoninės išrašyta be liekamųjų neurologinių reiškinių.Išvados. Pateiktas klinikinis atvejis prisideda prie įrodymų, kad sisteminė trombolizė yra saugus ir efektyvus gydymo būdas, ištikus ūmiam išeminiam insultui kartu su ūmia subkonjunktyvine hemoragija.
Keywords: audinių plazminogeno aktyvatorius; hiposfagma; subkonjuktyvinė hemoragija; trombolizė; ūmus išeminis insultas