Redaktoriaus žodis - Mameniškienė, R. (Neurologijos seminarai, 2020)
Mielieji kolegos,…vasaris, kovas, balandis, gegužė…”Kinietiškas” virusas įgyja COVID-19 vardą. Laukimas, nerimas, ruošimasis. Pirmieji diagnozuoti atvejai ir … karuselė įsisuka. Diena keičia dieną, vieni pacientai kitus.Ebolos viruso pandemija 2013-2016 m. galėjo būti gera mokykla ruošiantis COVID-19. Tačiau šis virusas mūsų nepalietė. Mes, kaip ir kitos pasaulio šalys, nesiruošėme ligonių antplūdžiui, nesvarstėme gydymo galimybių, nediskutavome dėl diagnostinių testų, savo ir pacientų apsaugos priemonių.Šį kartą su naujuoju virusu susidūrėme akis į akį. Šiandien (2020 06 08) pasaulyje diagnozuota 6 942 050 COVID-19 atvejų, registruotų mirčių – 400 665, Lietuvoje COVID-19 diagnozuotas 1714 žmonių, 71 žmogus mirė. Viliamės, kad pandemija rimsta, kad antrosios bangos nebus. Nors, žvelgiant atgal, antroji ispaniškojo gripo, siautėjusio 1918-1920 m., banga nusinešė daugiau gyvybių nei pirmoji. Tas pats vyko ir su antrąja viruso H1N1 banga 2009-2010 metais. Taigi, kaip galėtume išvengti antrosios koronaviruso bangos? Bilas Geitsas dar 2015 m. sakė, kad to pasiekti galime tik remdamiesi kariškių pavyzdžiu – nuolatiniais pasirengimais, treniruotėmis. Tik nenuleisdami rankų būsime pasiruošę kitai pandemijai.Tikėkimės, kad netrukus šių dienų potyrius užklos kiti įvykiai, o dabartiniai kasdieniai išgyvenimai taip ir liks atmintyje.Šį „Neurologijos seminarų“ numerį skyrėme COVID-19.Jūsų akims – straipsniai, kuriuose apžvelgėme kasdienes neurologines situacijas ir naujienas, susijusias su XXI-ojo amžiaus maru.Sėkmingo skaitymo ir būkime sveiki,Rūta Mameniškienė„Neurologijos seminarų“ vyriausioji redaktorė