Ūminio insulto gydymo ypatumai ir rekomendacijos COVID-19 pandemijos metu - Vilionskis , A.; Masiliūnas , R.; Ekkert , A.; Jatužis , D. (Neurologijos seminarai, 2020)
COVID-19 pandemija kelia milžiniškus iššūkius sveikatos priežiūros sistemoms ir turi didelę įtaką patyrusiųjų insultą gydymui bei priežiūrai. Straipsnyje apžvelgiami ūminio insulto diagnostikos, gydymo ir profilaktikos klausimai COVID-19 pandemijos metu ir dalinamasi savo pastebėjimais. Apibendrinami negausūs literatūros duomenys apie su COVID-19 asocijuoto insulto klinikinius pasireiškimus, galvos smegenų ir kraujagyslių pažeidimo mechanizmus. Pateikiamos praktinės rekomendacijos skubios pagalbos organizavimui, reperfuziniam gydymui, antrinei insulto profilaktikai. Pabrėžiamas principas, kad, nepaisant visų dėl pandemijos atsiradusių papildomų apribojimų, pagalba ligoniams, patyrusiems ūminį insultą, turi būti teikiama maksimaliai greitai.
Keywords: ūminis insultas; COVID-19; pandemija; klinikiniai pasireiškimai; reperfuzinis gydymas; antrinė profilaktika