Epilepsija ir COVID-19: neurologo, paciento ir nacionalinės sveikatos sistemos iššūkiai pandemijos metu - Vaišvilas , M.; Jasionis , A.; Mameniškienė , R. (Neurologijos seminarai, 2020)
Nors dažniausiai COVID-19 pasireiškia respiracinio pobūdžio simptomais ir rečiau pasitaikančiu daugybiniu organų nepakankamumu, infekuotiems asmenims galimi ir įvairūs neurologiniai simptomai. Publikuoti COVID-19 sukeltų traukulių atvejai, nors jų sąsaja su epilepsija – abejotina. Sergančiam epilepsija asmeniui, užsikrėtus COVID-19 ir taikant gydymą priešvirusiniais vaistais, svarbi jų sąveika su vartojamais vaistais nuo epilepsijos. Psichologinė pacientų būsena taip pat yra svarbus veiksnys priepuolių kontrolei, o pandemija keičia lėtinėmis ligomis sergančiųjų priežiūrą. Šiame straipsnyje pateikiame literatūros apžvalgą apie simptominių traukulių, epilepsinės būklės gydymą, taip pat epilepsija sergančių asmenų priežiūrą COVID-19 pandemijos metu. Pateikiame naujausias rekomendacijas elektroencefalografijos tyrimo atlikimui.
Keywords: epilepsija; traukuliai; COVID-19; SARS-CoV-2; telemedicina; vaistų sąveika