Faux pas atpažinimo ir Happé keistų istorijų testų lietuviškų versijų adaptacija bei psichometrinių savybių vertinimas - Jasionis, A.; Jasionytė , G.; Mameniškienė , R. (Neurologijos seminarai, 2020)
vadas. Vienas pagrindinių socialinių pažintinių funkcijų posričių – minčių teorija (MT) – apima gebėjimą suprasti kitų žmonių mintis, ketinimus, emocijas ir numatyti jų elgesį. MT deficitas yra būdingas daugeliui neurologinių ir psichikos sutrikimų. Iki šiol nebuvo MT ištyrimo testų, adaptuotų lietuviškai kalbančiai populiacijai.Tikslas. Išversti ir atlikti kalbinę bei kultūrinę dviejų MT testų – Faux pas atpažinimo testo ir Happé keistų istorijų testo – adaptaciją lietuviškai kalbančiai populiacijai ir įvertinti jų psichometrines savybes.Tiriamieji ir tyrimo metodai. Abu testai buvo išversti iš anglų kalbos į lietuvių ir iš lietuvių į anglų kalbą. Naudojant lietuviškus testų variantus, ištirta 100 pilnamečių asmenų. Patikrintas testų patikimumas ir matavimų pagrįstumas. Vidinis nuoseklumas vertintas apskaičiuojant Cronbach α koeficientą, vertinimo patikimumas – intraklasinį koreliacijos koeficientą, o konvergentinis konstrukcijos patikimumas – Spearman koreliacijos koeficientą.Rezultatai. Apskaičiuota Faux pas atpažinimo testo faux pas istorijų Cronbach α koeficiento reikšmė buvo 0,815, kontrolinių istorijų – 0,426, o Happé keistų istorijų testo – 0,708. Faux pas atpažinimo testo faux pas istorijų intraklasinio koreliacijos koeficiento reikšmė buvo 0,996, o Happé keistų istorijų testo – 0,911. Apskaičiuota silpna teigiama statistiškai reikšminga koreliacija tarp Happé keistų istorijų testo ir Faux pas atpažinimo testo faux pas istorijų įvertinimų (r = 0,355, p = 0,045), tačiau Faux pas atpažinimo testo kontrolinių istorijų įverčiai statistiškai reikšmingai nekoreliavo su faux pas istorijų (r = 0,033, p = 0,745) ir Happé keistų istorijų testo (r = 0,109, p = 0,282) rezultatais. Abiejų testų išorinis ir turinio pagrįstumas buvo įrodyti.Išvados. Faux pas atpažinimo testas ir Happé keistų istorijų testas pritaikyti lietuviškai kalbančiai populiacijai. Abu instrumentai gali būti naudingi vertinant socialines pažintines funkcijas.
Keywords: minčių teorija; socialinės pažintinės funkcijos; Faux pas atpažinimo testas; Happé keistų istorijų testas