Krūties naviko metastazių išplitimas centrinėje nervų sistemoje. Klinikinis atvejis ir literatūros apžvalga - Radzevičiūtė , I.; Pačinskaitė, R.; Gleiznienė , R. (Neurologijos seminarai, 2020)
Krūties vėžys yra labiausiai paplitusi moterų onkologinė liga visame pasaulyje. Pirmosios atokiosios metastazės dažniausiai aptinkamos plaučiuose, galvos smegenyse, kauluose, kepenyse. Metastazinio krūties vėžio simptomai labiausiai priklauso nuo išplitimo vietos. Metastazės galvos smegenyse, priklausomai nuo jų lokalizacijos, gali sukelti tokius simptomus kaip pykinimas, galvos skausmas, hemiparezė, regėjimo sutrikimai, traukuliai, neaiški kalba, mąstymo sutrikimai, galvos svaigimas. Krūties vėžio metastazės smegenyse dažniausiai aptinkamos smegenėlėse ir pamato branduoliuose. Galimas ir intraventrikulinis, leptomeninginis plitimas centrinėje nervų sistemoje; nors tai yra reta krūties vėžio metastazių lokalizacija, tačiau nurodanti agresyvią vėžio eigą. Jautriausias tyrimas, diagnozuojant metastazes smegenyse, yra magnetinio rezonanso tomografija. Šių lokalizacijų metastazėms gydyti dažniausiai pasirenkama chirurgija, stereotaksinė radiochirurgija ar visų smegenų radiacinė terapija. Šiame straipsnyje pristatomas krūties vėžiu sergančios 34 m. moters, kuriai diagnozuotas ligos išplitimas į centrinę nervų sistemą, klinikinis atvejis. Pacientei taikytas gydymas stereotaksinės radiochirurgijos centre „Sigulda“ Latvijoje; vėliau nustatytas intraventrikulinis metastazių plitimas galvos smegenyse. Taip pat šiame straipsnyje apžvelgiama literatūra, susijusi su krūties vėžio metastazių pasireiškimu centrinėje nervų sistemoje, diagnostika ir gydymo rekomendacijomis.
Keywords: krūties vėžys; metastazės galvos smegenyse; magnetinio rezonanso tomografija; intraventrikulinis plitimas; leptomeninginis plitimas; stereotaksinė radiochirurgija