Alzheimerio ligos patogenezė ir rizikos veiksniai - Gerulytė , A.; Strumylaitė , L. (Neurologijos seminarai, 2019)
Straipsnyje apžvelgiamos pagrindinė Alzheimerio ligos patogenezę aiškinanti hipotezė apie P amiloido plokštelių ir neurofibrilinių rezginių formavimąsi bei kaupimąsi smegenyse ir šią hipotezę papildančios teorijos apie mikroelementų vario ir cinko apykaitos sutrikimų mechanizmus, ekscitotoksiškumą, cholinerginės sistemos disfunkciją ir autofagijos sutrikimą. Taip pat nagrinėjami mechanizmai, kuriais Alzheimerio ligos rizikos veiksniai (padidėjęs kraujo spaudimas, cukrinis diabetas, sumažėjęs fizinis aktyvumas, smegenų trauma ir kai kurių psichotropinių vaistų vartojimas) prisideda prie ligos formavimosi.
Keywords: Alzheimerio liga; demencija; patogenezė; rizikos veiksniai