Interleukinų IL1A ir IL6 genų polimorfizmas: sąsajų su APOE genotipu ir sporadinės Alzheimerio ligos klinikine eiga paieška - Pšemeneckienė , G.; Petrikonis , K.; Rastenytė , D. (Neurologijos seminarai, 2019)
Įvadas. Yra duomenų, kad IL1α ir IL6, kaip vienų svarbiausių citokinų, dalyvaujančių neurouždegimo procesuose, genų polimorfizmai yra susiję su Alzheimerio ligos (AL) rizika. Šiame tyrime siekėme įvertinti IL1A -889C>T ir IL6 -174G>C polimorfizmų sąsajas su sporadinės AL rizika APOE ε4 nešiotojams ir APOE rizikos alelio neturintiems asmenims. Taip pat tyrėme IL1A -889C>T ir IL6 -174G>C polimorfizmų sąsajas su AL progresavimo pobūdžiu.Tiriamieji ir tyrimo metodai. Tyrime dalyvavo 110 sergančiųjų sporadine AL ir 115 sutapatintų pagal amžių ir lytį sveikų kontrolinių tiriamųjų, kurių pažinimo funkcijos nesutrikusios (Lietuvos populiacija). IL1A -889C>T (rs1800587) ir IL6 -174G>C (rs1800795, Intro- no tipo) genotipavimas atliktas tikro laiko PGR (TL-PGR) metodu.Rezultatai. IL1A -889C>T genotipų dažniai APOE4+ grupėje (C/C – 52,9 %, C/T – 41,2 %, T/T – 5,9 %), lyginant su APOE4- sergančiaisiais AL (C/C – 55,6 %, C/T – 37,0 %, T/T – 7,4 %), nesiskyrė (p = 0,887). Sergantiems AL pacientams IL6 -174G>C genotipai APOE4+ grupėje (G/G – 11,8 %, G/C – 62,7 %, C/C – 25,5 %) ir APOE4- grupėje (G/G – 14,8 %, G/C – 61,1 %, C/C – 24,1 %) buvo pasiskirstę panašiai (p = 0,898). Genotipų dažniai reikšmingai nesiskyrė sergantiesiems greitai progresuojančia AL, lyginant su lėtai progresuojančia AL (p (IL1A -889C>T) = 0,638; p (IL6 -174G>C) = 0,118). IL1A -889C>T ir IL6 -174G>C polimorfizmų paveldėjimas (dominantinio, overdominantinio ir recesyvinio modeli0), atsižvelgiant į APOE genotipą, reikšmingai nekeitė galimybių santykio sirgti AL (p < 0,05). Lėtai ir greitai progresuojančios AL grupėse IL1A -889C>T ir IL6 -174G>C polimorfizmų paveldėjimas AL galimybei reikšmingos įtakos neturėjo (p < 0,05).Išvados. IL1A -889C>T ir IL6 -174G>C genotipų pasiskirstymas grupėse pagal APOE ε4 ir grupėse pagal AL progresavimo pobūdį reikšmingai nesiskyrė. Reikšmingų IL1A -889C>T ir IL6 -174G>C polimorfizmų sąsajų su AL rizika nei APOE4+, nei APOE4- tiriamiesiems nenustatyta. Mūsų duomenimis, IL1A -889C>T ir IL6 -174G>C polimorfizmų paveldėjimas nesusijęs su spartesniu AL progresavimu.
Keywords: Alzheimerio liga; IL1A; IL6; polimorfizmas; APOE