„Epilepsinės asmenybės“ sindromo kritika - Jasionis , A. (Neurologijos seminarai, 2019)
„Epilepsinės asmenybės“ sindromas, kartais dar vadinamas Waxman-Geschwind sindromu, – tam tikrų tarp priepuolių pasireiškiančių emocijų, mąstymo ir elgesio pakitimų rinkinys, nuo senų laikų siejamas su epilepsija ir dažnai priimamas kaip savaime suprantamas bei neginčijamas. Asmenybės pakitimai nėra išskiriami nei galiojančiame epilepsijos apibrėžime, nei asmenybės sutrikimų klasifikacijose.„Epilepsinės asmenybės“ sindromas dažnai suvokiamas kaip neišvengiamas ir mažai kintantis. Tai užkerta kelią galimybei koreguoti simptomus, be to, didina sergančiųjų epilepsija patiriamą stigmą. Šio straipsnio tikslas – panagrinėti mokslinius įrodymus, kuriais remiasi šio sindromo egzistavimas, ir paieškoti alternatyvių simptomų paaiškinimų.
Keywords: epilepsinė asmenybė; Waxman-Geschwind sindromas; epilepsija