Trombofilija ir jaunų žmonių galvos smegenų infarktas: literatūros apžvalga - Mineikytė , R.; Kryžauskaitė , L.; Ryliškienė , K. (Neurologijos seminarai, 2019)
Trombofilija yra būklė, didinanti trombozinių įvykių riziką. Hiperkoaguliaciniai sutrikimai gali turėti įtakos galvos smegenų infarkto etiopatogenezei. Nors tyrimų dėl trombofilijos nauda yra nežinoma, išeminį galvos smegenų infarktą patyrę jauno amžiaus pacientai vis dažniau tiriami dėl hiperkoaguliacinių sutrikimų. Tačiau, net ir diagnozavus juos, vis dar trūksta įrodymais pagrįstų gydymo rekomendacijų, todėl daugeliui pacientų antrinė galvos smegenų infarkto profilaktika nesikeičia. Šiame straipsnyje apžvelgti literatūros duomenys apie dažniausių trombofilijų ir jaunų žmonių galvos smegenų infarkto ryšį, paplitimą, diagnostiką, gydymą ir antrinę insulto prevenciją.
Keywords: trombofilija; įgimta; įgyta; arterinė; veninė; aunų žmonių galvos smegenų infarktas