Skirtingų provokacinių mėginių įtaka epilepsija sergančių asmenų bioelektriniam smegenų aktyvumui - Seniut , G.; Streckytė , D.; Mameniškienė , R. (Neurologijos seminarai, 2019)
vadas. EEG naudą didina rutiniškai atliekami standartiniai aktyvaciniai testai, tačiau papildomų kognityvinių testų daromo poveikio pobūdis – aktyvuojantis ar slopinantis – nėra plačiai ištirtas.Tikslas. Nustatyti skirtingų provokacinių mėginių įtaką elektriniam smegenų aktyvumui, registruojant EEG su papildomomis kognityvinėmis užduotimis.Darbo metodika. Atliktas prospektyvinis tyrimas su 144 pacientais, sergančiais epilepsija. Amžiaus vidurkis – 37,9 ± 16,2 m., moterų – 76 (52,8 %), sergančiųjų ŽE – 96 (66,7 %). Tiriamiesiems registruotos EEG su trimis standartiniais (HV, IFS, užsimerkimo ir atsimerkimo) bei keturiais papildomais mėginiais (skaitymo gimtąja ir nežinoma kalbomis, Rubiko kubo surinkimo, raidžių išbraukymo). Vertintos tarppriepuolinės ir priepuolinės epilepsiforminės iškrovos (pagal Gloor kriterijus), duomenys sukoduoti ir lyginti naudojant aprašomąją statistiką, koreliacijos koeficientą ir chi kvadrato testą.Rezultatai. Užsimerkimo ir atsimerkimo mėginys EP aktyvino 14 (9,7 %) pacientų, slopinantis poveikis registruotas 50 (34,7 %) pacientų. HV testo metu 75 (52,1 %) tiriamiesiems stebėtas aktyvuojantis poveikis, vienam sergančiajam ŽE – klinikinis priepuolis, 8 (5,6 %) – EA slopinantis poveikis, labiau – sergantiesiems generalizuota epilepsija (p = 0,005). Intermituojančios fotostimuliacijos mėginys EP aktyvino 24 (16,7 %) pacientams, vienam sergančiajam ŽE stebėtas klinikinis priepuolis, 47 (32,6 %) pasireiškė slopinantis poveikis. Skaitymas nežinoma kalba EA didino 14 (9,7 %) pacientų, slopino 59 (41 %), stipriau – sergančiųjų GE grupėje (p = 0,003). Skaitymas gimtąja kalba EP aktyvino 14 (9,7 %), slopino 58 (40,3 %) pacientams, stipriau – GE grupėje (p = 0,027). Rubiko kubo surinkimas EP aktyvino 22 (15,3 %), slopino 43 (29,9 %) pacientams, labiau – GE grupėje (p = 0,017). Raidžių išbraukymo testas EP aktyvino 16 (11,1 %), slopino 49 (34 %) pacientams, ypač GE grupėje (p = 0,014).Išvados. Visiems tiriamiesiems ryškiausiai smegenų EA didino hiperventiliacijos mėginys. IFS mėginys EA aktyvino mažiau nei HV, tačiau sergantieji GE buvo reikšmingai jautresni šio mėginio aktyvuojančiam poveikiui. Visos kognityvinės užduotys epilepsiforminį aktyvumą dažniausiai slopino, ypač stipriai – skaitymas, kuris iš mūsų tyrime naudotų kognityvinių mėginių kasdienėje pacientų veikloje naudojamas dažniausiai. Lyginant ŽE ir GE sergančiųjų grupes, ryškesnis EA slopinantis poveikis kognityvinių testų metu stebėtas sergančiųjų GE grupėje. Skaitymo gimtąja kalba testas silpniausiai EP aktyvino ŽE grupėje, skaitymo nežinoma kalba testas – sergantiesiems GE.
Keywords: elektroencefalografija; epilepsija; provokaciniai mėginiai; kognityviniai testai