Suaugusiųjų spinalinė teratoma: klinikinis atvejis ir literatūros apžvalga - Blank , K.; Terbetas , G.; Neverauskienė, L.; Ušinskienė , J. (Neurologijos seminarai, 2019)
Teratoma yra apibrėžiama kaip neoplazma, kuri susideda iš įvairių parenchiminių ląstelių, kilusių iš trijų germinacinių sluoksnių (ektodermos, mezodermos ir endodermos). Nugaros smegenų teratomos sudaro 0,1–0,5 % visų nugaros smegenų navikų. Taip pat šis navikas yra itin retas tarp suaugusiųjų. Intramedulinė spinalinė teratoma yra pats dažniausias šio naviko tipas. Pagrindiniai spinalinės teratomos požymiai yra skausmas, kojų silpnumas ir tirpimas, šlaplės ar išangės raukų jos sutrikimas, kai anksti pasireiškia sustiprėję refleksai ir šlapinimosi bei tuštinimosi kontrolės praradimas. Histologinis ištyrimas yra tikslios diagnozės nustatymo auksinis standartas. Teratoma diagnozuojama, stebint audinius, kilusius iš visų trijų germinacinių sluoksnių. Magnetinio rezonanso tyrimas yra auksinis diagnostikos standartas. Dėl naviko audinių įvairovės, MRT vaizduose stebimi nehomogeniško intensyvumo vaizdai T1 ir T2 sekose. Chirurginė rezekcija yra pirmo pasirinkimo gydymas šiam navikui ir dažniausiai atliekama laminektomijos metu. Operacijos tikslas daugeliu atvejų turėtų būti radikali rezekcija su nervų kompresijos sumažinimu, siekiant sumažinti neurologinių funkcijų pablogėjimą. Straipsnio autoriai pristato pirmą intradurinės intramedulinės spinalinės teratomos atvejį Lietuvoje, kuris, nors ir nepasireiškė būdingais simpto mais ir požymiais, tačiau buvo sėkmingai diagnozuotas ir gydytas, taip pat suaugusiųjų spinalinės teratomos literatūros apžvalgą.
Keywords: spinalinė teratoma; nugaros smegenų navikai; suaugusiųjų navikai