Jersiniozė ir ūminė antrinė sensomotorinė aksoninė polineuropatija: klinikinis atvejis ir literatūros apžvalga - Daškevičiūtė , A.; Mameniškienė , R. (Neurologijos seminarai, 2019)
Jersiniozė – žarnyno infekcija, kurios dažniausi klinikiniai sindromai yra ūmus enteritas, pseudoapendicitas, reaktyvusis artritas, mazginė eritema. Retoms jersiniozės klinikinėms formoms priskiriamas meningitas. Žinoma, kad infekcinės ligos gali sukelti aksoninę polineuropatiją, tačiau medicininėje literatūroje aprašyti tik pavieniai atvejai apie jersiniozės sukeltą periferinės nervų sistemos pažeidimą. Straipsnyje pristatomas netipinės klinikinės išraiškos jersiniozės atvejis, kuris sukėlė ilgalaikį febrilų karščiavimą ir stiprią kraujo uždegiminę reakciją. Ligos pradžia buvo sieta su Guillain-Barre sindromu, tačiau ligos eigos metu nustatyta antrinė aksoninė sensomotorinė kojų polineuropatija. Nenustačius kitų galimų pažeidimo priežasčių, šis aksoninės sensomotorinės polineuropatijos atvejis siejamas su jersiniozės infekcine ligos stadija.
Keywords: jersiniozė; sensomotorinė polineuropatija; aksoninė