Tranzitorinė epilepsinė amnezija - Anužytė , J. S.; Rutkauskaitė , G.; Mameniškienė , R. (Neurologijos seminarai, 2018)
Tranzitorinė epilepsinė amnezija yra suaugusiųjų amžiuje prasidedančios temporalinės epilepsijos forma, kuri pasireiškia pasikartojančiais atminties sutrikimo epizodais. Pirmasis tranzitorinės epilepsinės amnezijos atvejis aprašytas daugiau kaip prieš šimtą metų, tačiau plačiau nagrinėti šį sutrikimą pradėta neseniai. Diagnozei patvirtinti taikomi 1998 m. suformuluoti kriterijai: 1) pasikartojantys liudininkų patvirtinti tranzitorinės amnezijos epizodai; 2) kitos pažinimo funkcijos epizodo metu nesutrikusios; 3) epilepsijos diagnozė paremta vienu ar daugiau iš pateiktų kriterijų: a) epilepsiforminis aktyvumas (EA) miego ir (arba) būdravimo elektroencefalogramoje (EEG); b) kiti epilepsijos priepuoliai (jeigu jų pradžia ir (ar) pasikartojimas yra susiję su tranzitorinės amnezijos epizodu); c) ryškus teigiamas vaistų nuo epilepsijos poveikis. Literatūroje nagrinėjami atvejai leidžia apibendrinti klinikinius simptomus: tranzitorine epilepsine amnezija suserga vidutinio amžiaus žmonės, dažniau – vyrai; amnezijos epizodai trumpi, linkę kartotis ir dažniau ištinka tik prabudus iš miego; atminties sutrikimui būdinga mišri anterogradinė ir retrogradinė amnezijos; 65 % pacientų amneziją lydi skonio ar kvapo haliucinacijos, déjà vu jausmas, trumpo nereagavimo epizodai, automatizmai; 43 % pacientų elektroencefalogramoje registruojami epilepsiforminiai potencialai temporalinėse skiltyse; įprastai tranzitorinės epilepsinės amnezijos priepuoliai nebesikartoja vartojant net mažas vaistų nuo epilepsijos dozes, tačiau tarp priepuolių gali išlikti paspartėjęs naujos informacijos užmiršimas, tolimos atminties praradimas ir topografinės atminties sutrikimas. Tranzitorinės epilepsinės amnezijos diferencinė diagnostika yra plati, neretai diagnozuojama netiksliai ir pavėluotai. Straipsnyje aprašomi du klinikiniai tranzitorinės epilepsinės amnezijos atvejai.
Keywords: tranzitorinė epilepsinė amnezija; tranzitorinė amnezija; temporalinė epilepsija; atmintis