KT ir MRT epilepsijos diagnostikoje: metodai, radiniai, galimybės. Literatūros apžvalga - Kučinskas , L.; Jurkevičiūtė , G.; Gleiznienė , R. (Neurologijos seminarai, 2018)
Epilepsija yra lėtinė polietiologinė galvos smegenų liga, kurios klinikinė išraiška – skirtingų rūšių epilepsijos priepuoliai. Siekiant nustatyti tikslią diagnozę ir priepuolių etiologiją, atliekami vaizdiniai galvos smegenų tyrimai. Dažniausiai naudojami galvos smege nų vaizdiniai tyrimai yra kompiuterinė tomografija (KT) ir magnetinio rezonanso tomografija (MRT). KT tyrimas pirmiausia atliekamas po pirmo įvykusio priepuolio, siekiant atmesti ūmias ar gyvybei pavojingas patologijas. Šis tyrimas yra užtektinai informatyvus, nustatant encefalomaliaciją, intrakranijinę hemoragiją, kalcifikatą, kaulinius pakitimus. Didesnę vertę nei KT epilepsijos diagnostikoje turi MRT. MRT nustatoma hipokampo sklerozė, žievės vystymosi sutrikimai, gliozė, kraujagyslinės malformacijos, navikai ir kt. Be to, galvos smegenų MRT yra būtina sergančiojo atsparia gydymui epilepsija priešchirurginio ištyrimo dalis.
Keywords: epilepsija; diagnozavimas; KT; MRT; radiologiniai tyrimai