Regos nervo glioma - Masilionytė, U.; Zarambaitė, E.; Glebauskienė, B.; Radžiūnas, A. (Neurologijos seminarai, 2023)
Regos nervo glioma (RNG) yra dažniausiai žemo piktybiškumo laipsnio regos nervo navikas. RNG gali paveikti ne tik regos nervą, bet ir regos nervo kryžmę, regos takus. Skiriamos su pirmo tipo neurofibromatoze (NF1) susijusios ir sporadinės RNG. Sporadinės kilmės gliomos dažniau diagnozuojamos suaugusiesiems ir pasižymi agresyvesne ligos eiga. RNG gali būti asimptomės. Sergant RNG, pasireiškia lėtai progresuojantys regos funkcijų sutrikimai – regos aštrumo kritimas, akipločio defektai, spalvų juslės sutrikimai. Dėl naviko masės efekto galima proptozė, žvairumas, dvejinimasis. Ligai progresuojant, gali pasireikšti neurologiniai simptomai – galvos skausmas, hemiplegija ir endokrininiai sutrikimai, tokie kaip ankstyvas brendimas, augimo hormonų hipersekrecija ar trūkumas. Naviko diagnostika remiasi klinikiniais požymiais ir radiologiniais tyrimų duomenimis. Tuo tarpu biopsija ir histologinis ištyrimas yra vengtini dėl didelės regos nervo pažeidimo tikimybės. Kiekvienam pacientui taikomas gydymas yra individualus, tačiau iki šiol išlieka kontroversiškas. Šiame straipsnyje apžvelgiame RNG paplitimą, kliniką, diagnostikos ir gydymo galimybes.
Keywords: regos nervo glioma; centrinė nervų sistema; neurofibromatozės-1 sindromas