Galvos smegenų insulto sukeltų uždegiminių procesų sąsajos su ligos baigtimi - Vaitkus, A.; Valinčiūtė, J.; Gylytė, S. (Neurologijos seminarai, 2023)
Įvadas. Uždegimas vaidina pagrindinį vaidmenį insulto patogenezėje, tad uždegiminių procesų suvokimas gali itin patobulinti insulto gydymo galimybes. Šioje literatūros analizėje apžvelgiame neurouždegiminių mechanizmų atliekamą teigiamą ir neigiamą vaidmenį, įvykus galvos smegenų insultui.Uždegiminių ląstelių ir mediatorių neigiama įtaka galvos smegenų insultą patyrusiems pacientams. Visos neurouždegiminės ląstelės ir mediatoriai atlieka neigiamą vaidmenį, inicijuojant patologinį atsaką į insultą, ir taip skatina vystytis uždegiminius mechanizmus.Hospitalinės infekcijos. Padidėjęs uždegiminių rodiklių kiekis ir kiti prognostiniai veiksniai yra tiesiogiai susiję su didesniu ligoninėje patiriamų komplikacijų, tokių kaip pneumonija, šlapimo takų infekcija, ir nepalankių insulto išeičių dažniu. Naujos gydymo kryptys gali labai pagerinti klinikinius rezultatus, mažinant hospitalinių infekcijų, kurios yra vienos iš pagrindinių komplikacijų po galvos smegenų insulto, dažnį.Kraujagyslinė demencija. Insultas yra priežastinis kraujagyslinės demencijos veiksnys, taip pat su tuo yra susiję ir galvos smegenyse vykstantys tam tikri neurouždegiminiai procesai. Šie procesai gali turėti žalingą įtaką kognityvinėms funkcijoms po insulto. Terapiniai gydymo metodai, kurie sustiprina priešuždegiminius citokinus ir imuninę sistemą, gali būti naudingi užkertant kelią kognityvinei disfunkcijai, ypač po patirto galvos smegenų insulto.Fizinė negalia. Insultas, siejamas su išeminiais, hemoraginiais ir neurouždegiminiais procesais, ligos eigoje gali sukelti, sumažinti arba padidinti fizinę negalią ir neurologinius deficitus, kurie turi labai svarbią reikšmę kasdienei veiklai ir gyvenimo kokybei.Uždegiminių ląstelių ir mediatorių teigiama įtaka galvos smegenų insultą patyrusiems pacientams. Visos uždegiminės ląstelės ir mediatoriai vaidina svarbų teigiamą vaidmenį apsunkinant patologinį atsaką į insultą, taip pat palaikant smegenų ląstelių homeostazę.Diskusija. Kadangi situacija šiuo klausimu ganėtinai kontroversiška, kyla diskusinis klausimas, ar uždegiminiai procesai daro teigiamą, ar neigiamą įtaką insultą patyrusių pacientų ligos eigai ir baigčiai?Išvados. Apžvelgę naujausius mokslinius straipsnius šia tema, galime teigti, kad uždegiminis procesas vaidina dviprasmišką vaidmenį insulto patogenezėje ir jo įtaka ligos eigai bei baigčiai gali būti ir teigiama, ir neigiama. Tad šiandien būtina atlikti daugiau išsamių mokslinių tyrimų, siekiant įgyti gilesnį suvokimą šiuo klausimu, norint suteikti pacientams galimybę pasiekti geresnių ligos išeičių.
Keywords: insultas; uždegimas; infekcijos; kraujagyslinė demencija; fizinė negalia