Sergančiųjų išsėtine skleroze požiūris į Covid-19 vakcinaciją - Bučaitė, D.; Valinčiūtė, J.; Mickevičienė, D. (Neurologijos seminarai, 2023)
Įvadas. Pandemijos metu vakcinacija nuo COVID-19 tapo vienu svarbiausių būdų užkirsti kelią sunkesnei infekcijos eigai. Kita vertus, koronaviruso pandemijos metu atsiskleidė ir didelis visuomenės, užkirsti kelią sunkesnei infekcijos eigai. Kita vertus, koronaviruso pandemijos metu atsiskleidė ir didelis visuomenės, įskaitant ir sergančiuosius išsėtine skleroze (IS), nepasitikėjimas vakcinomis. Lietuvoje pacientų, sergančių IS, požiūris į vakcinaciją nuo COVID-19 dar nebuvo vertintas. Atlikome tyrimą, kuriuo siekėme įvertinti sergančiųjų IS nuomonę apie vakcinaciją nuo koronaviruso infekcijos.Tiriamieji ir tyrimo metodai. Sukurta anoniminė originali anketa. Joje buvo siekiama išsiaiškinti pacientų, sergančių IS, demografines ir klinikines (ar pacientas turėjo IS paūmėjimų) charakteristikas, taip pat vakcinacijos statusą ir nuomonę apie vakcinaciją. Apklausa vykdyta nuo 2021 m. lapkričio mėn. iki 2022 m. vasario mėn. Duomenų statistinė analizė atlikta naudojant IBM SPSS Statistics programą (versija 27.0). Gauti duomenys analizuoti taikant vidurkių, procentinių dažnių metodus, Mann-Whitney U ir Chi-kvadrato (c2) testus.Rezultatai. Į tyrimą įtraukta 80 pacientų, sergančių IS. Vakcina nuo COVID-19 infekcijos skiepijosi 82,5 % (n = 66) respondentų ir tik 17,5 % (n = 14) atsakiusiųjų buvo nevakcinuoti. Populiariausios teigiamos nuomonės apie vakcinaciją: „vakcinos nauda yra didesnė nei žala“ (71,6 %) ir „noras apsisaugoti nuo COVID-19 infekcijos sukeltų sunkių simptomų / hospitalizacijos“ (79,1 %). Dažniausiai pasikartojanti priežastis, dėl kurios atsisakyta skiepytis, - „baimė dėl nepageidaujamo vakcinos poveikio“ (84,6 %). Respondentai buvo linkę skiepytis būdami jaunesnio amžiaus (p = 0,021), dirbantys (p = 0,028), su aukštesniuoju išsilavinimu (p = 0,008). Sąsajų tarp kitų demografinių veiksnių (lyties, gyvenamosios vietos ir IS paūmėjimo) nebuvo nustatyta (p > 0,05).Išvada. Nors ir buvo tam tikrų dvejonių dėl vakcinacijos nuo COVID-19, pacientai, sergantys IS, išreiškė teigiamą požiūrį į šį procesą ir buvo labiau linkę pasiskiepyti.
Keywords: išsėtinė sklerozė; COVID-19; vakcinacija