Su ANCA susijusio vaskulito sukelta polineuropatija: klinikinio atvejo pristatymas - Jakiševaitė, M.; Navickaitė, I.; Žemgulytė, G. (Neurologijos seminarai, 2023)
Su antineutrofiliniais citoplazminiais antikūnais (ANCA) susiję vaskulitai (AAV) yra autoimuninių ligų grupė, kuri gali pažeisti daugelį organų ir audinių, taip pat nervų sistemą. Esant periferinių nervų pažeidimui, AAV gali sukelti vaskulitinę neuropatiją (VN). VN dažniausiai sukelia asimetrinį raumenų silpnumą ir jutimo sutrikimus, skausmą distalinėse galūnių dalyse. Elektroneuromiografija įprastai parodo kelių atskirų nervų aksonopatiją, nors taip pat galimas ir nuo ilgio priklausantis nervinių skaidulų pažeidimas. Kadangi AAV yra reta liga ir gali pasireikšti įvairiais klinikiniais požymiais, ji retai įtraukiama į pradinį paciento, sergančio polineuropatija, ištyrimą. Be to, vienintelis VN diagnostikos metodas, patvirtinantis ligą, yra periferinio nervo biopsija. Dėl šių priežasčių AAV sukeltos VN yra vienas didžiausių iššūkių, siekiant diferencijuoti polineuropatijos kilmę. Šiame straipsnyje pristatome 73 metų amžiaus pacientę, kuri kreipėsi į Skubios pagalbos skyrių dėl neryškaus matymo, galvos skausmo ir galūnių silpnumo. Neurologinio ištyrimo duomenys parodė polineuropatijai būdingus pakitimus. Pacientei buvo atlikti išsamūs diagnostiniai tyrimai, tačiau, nesant tipinių sisteminių simptomų, VN buvo diagnozuota tik išsivysčius ūmiam inkstų funkcijos nepakankamumui. Šis atvejis parodo AAV klinikinių simptomų įvairovę ir išsamios diferencinės diagnostikos svarbą pacientams, tiriamiems dėl dauginės mononeuropatijos.
Keywords: su ANCA susiję vaskulitai; mikroskopinis poliangitas; dauginės mononeuropatijos; vaskulitinės neuropatijos