Poūmės kombinuotos nugaros smegenų degeneracijos, sukeltos diazoto monoksido („linksminančių dujų”) vartojimo, klinikinio atvejo aprašymas - Guk, J.; Valančienė, J.; Klimašauskienė, A. (Neurologijos seminarai, 2024)
Diazoto monoksidas (N2O) yra inhaliuojamos dujos, jau ilgą laiką naudojamos anestezijai, tačiau pastaraisiais metais šios medžiagos vartojimas rekreaciniais tikslais tapo ypač populiarus. Piktnaudžiavimas N2O dujomis yra susijęs su įvairiais nepageidaujamais reiškiniais, todėl tai tampa reikšminga visuomenės sveikatos problema. Lėtinis piktnaudžiavimas šia medžiaga gali sukelti įvairių neurologinių komplikacijų, dažniausiai susijusių su funkcine vitamino B12 stoka. Viena iš dažniausių N2O neurotoksiškumo formų – poūmė kombinuota degeneracija, kuri gali lemti permanentinį neurologinį pažeidimą. Taigi, medicinos bendruomenė turėtų žinoti apie augantį rekreacinio N2O vartojimo mastą ir galimas to komplikacijas. Tinkamas N2O toksiškumo išraiškų atpažinimas ir gydymas yra būtini. Šiame straipsnyje pristatomas 18 metų vyro, kuriam buvo diagnozuota poūmė kombinuota nugaros smegenų degeneracija, susijusi su piktnaudžiavimu N2O, atvejis.
Keywords: diazoto monoksidas; N2O; neurotoksiškumas; vitamino B12 stoka; poūmė kombinuota degeneracija