Disulfiraminės psichozės atvejis - Survilaitė, D. R.; Žemaitytė, R. (Neurologijos seminarai, 2024)
Įvadas. Disulfiramas – tai tai vienas iš trijų vaistų, kuriuos JAV Maisto ir vaistų administracija patvirtino priklausomybei nuo alkoholio gydyti. Pacientai susilaiko nuo alkoholio, kad išvengtų nemalonių alkoholio toksiškumo reiškinių. Gali pasitaikyti nepageidaujamų vaisto poveikių, dažnesni – mieguistumas, neįprastas nuovargis, galvos skausmas, metalo skonis burnoje, odos bėrimai, sumažėjęs libido. Disulfiraminė psichozė yra itin retas psichiatrinis nepageidaujamas disulfiramo poveikis.Atvejo aprašymas. Pristatome klinikinį atvejį apie 33 metų pacientą, kuriam apie 15 metų nustatytas asmenybės sutrikimas ir priklausomybė nuo alkoholio. Pacientui buvo paskirtas disulfiramas po 4 susilaikymo nuo alkoholio dienų. Po 14 dienų disulfiramo vartojimo jis pradėjo jausti nepageidaujamus poveikius, palaipsniui ėmė trikti psichika. Pacientas buvo hospitalizuotas į Respublikinę Vilniaus psichiatrijos ligoninę, kur jam diagnozuota disulfiraminė psichozė.Aptarimas. Disulfiramo poveikis alkoholio metabolizmui žinomas jau nuo 1940 m. Disulfiramas turėtų būti skiriamas tik motyvuotiems ir informuotiems apie alkoholio – disulfiramo reakciją pacientams. Vaistas turėtų būti skiriamas praėjus ne mažiau nei 10 dienų, nutraukus vartoti alkoholį, rekomenduojama dozė – 500 mg per dieną. Disulfiramą reikia skirti atsargiai žmonėms, sergantiems širdies ligomis, cukriniu diabetu, hipotiroidizmu, esant smegenų pažeidimui, nefritui, kepenų cirozei, epilepsijai. Taip pat disulfiramas gali veikti benzodiazepinų, kai kurių antibiotikų, antikoaguliantų, triciklių antidepresantų metabolizmą. Disulfiramas gali sukelti šalutinius poveikius, iš jų sunkesni, bet reti – regėjimo pokyčiai, sustingimas, skausmas ar silpnumas galūnėse, periferinės neuropatijos, traukuliai. Galimi psichiatriniai nepageidaujami poveikiai: nuotaikų kaita, psichozinės reakcijos, atminties sutrikimas. Trūksta patikimų duomenų apie šių nepageidaujamų poveikių paplitimą, tačiau jie pasitaiko retai. Pacientai, vartojantys disulfiramą, turi būti atidžiai prižiūrimi gydytojo.
Keywords: priklausomybė nuo alkoholio; priklausomybės gydymas; disulfiramas; šalutiniai reiškiniai; disulfiraminė psichozė