Humoro gija įvairiaspalviame neuropsichoterapijos gobelene. Tyrimų apžvalga - Šeduikienė, M.; Matonis, V. (Neurologijos seminarai, 2024)
Įvadas. Kartu su suaktyvėjusiais per pastarąjį dešimtmetį neurologiniais tyrimais vis labiau imamas vertinti ir humoro vaidmuo neuropsichoterapijoje.Tikslas. Siekiama glaustai apžvelgti gausėjančius tyrimus, kurie susiję su humoro naudojimu gydant nervų ligų sukeliamus ar pavienius neuropsichiatrinius sutrikimus, taip pat apibūdinti gydant naudojamus skirtingus humoro stilius ir formas bei įvertinti jų suvokimo ir gydomojo poveikio ypatumus.Pagrindinis tyrimo klausimas. Koks humoro vaidmuo gydant nervų ligas ir neuropsichiatrinius sutrikimus?Tyrimo medžiaga ir metodai. Atrenkant literatūrą buvo naudojamasi „PubMed“ ir „Google Scolar“ duomenų bazėmis. Apžvalgai atrinktos 2013–2023 m. atspausdintos 25 publikacijos, kurias paskelbė 28 valstybių 171 tyrėjas. Kadangi tyrimus, skirtus humoro vaidmeniui gydant išsėtinę sklerozę, aptarėme atskiroje studijoje, jie į šią apžvalgą nebuvo įtraukti.Apžvelgiant literatūrą buvo taikomi analizės, temų grupavimo, interpretavimo ir apibendrinimo metodai.Rezultatai. Glaustai apžvelgiami tyrimų rezultatai yra susiję su viena nervų ligų gydymui naudojama priemone – humoru. Atsižvelgiant į skirtingą sergančiųjų santykį su humoru, apžvalgoje tyrimų rezultatai suskirstyti į 5 grupes: 1) pagal humoro pasitelkimą kartu su kitomis gydymo priemonėmis (5 tyrimai); 2) pagal vien tik humoro naudojimą gydymui (6 tyrimai); 3) pagal skirtingų humoro stilių ir formų naudojimą gydymui (5 tyrimai); 4) pagal tai, kaip humorą suvokia sergantieji (6 tyrimai); 5) pagal klinikinius atvejus, stimuliuojančius pacientų smegenyse humoro jausmą (4 tyrimai).Išvados ir siūlymai. Humoro neurologiniai tyrimai parodė, kad jis turi pakankamai terapinių galimybių netgi praplėsti neurologijos akiratį. Atsižvelgiant į pasaulyje populiarėjantį humoro naudojimą gydant ir tiriant neuropsichiatrinius sutrikimus, Lietuvos neurologai ir klinikų psichologai taip pat skatintini drąsiau naudotis šia terapinės veiklos priemone.
Keywords: verbalinis humoras; pokštai; humoro suvokimas; nervų ligos; neuropsichologinė būklė; neuropsichiatriniai sutrikimai