Kanabinoidų vartojimas nemigai gydyti - Kutniauskaitė, V.; Šegždaitė, G.; Žilionytė, G.; Pajėdienė, E. (Neurologijos seminarai, 2024)
Nemiga – tai miego sutrikimas, dėl kurio kyla sunkumas užmigti ar negalėjimas toliau miegoti prabudus. Greitėjant gyvenimo tempui, patiriant daug streso kartu daugėja miego sutrikimais besiskundžiančių asmenų. Pastaruoju metu ypač didėja susidomėjimas įvairiais kanapių preparatais. Kartu matomas ir padidėjęs susidomėjimas kanabinoidų, t. y. cheminių medžiagų, kurios randamos Cannabis sativa augaluose, vartojimu nemigai gydyti. Dažniausiai nemigai gydyti vartojami delta-tetrahidrokanabinolis (THC) ir kanabidiolis (CBD). Abi šios medžiagos gali pagerinti miego kokybę ir buvo praeityje naudojamos miegui sukelti. Nors šios priemonės pasaulyje plačiai naudojamos užmigimui ir miego gerinimui, jų efektyvumui įrodyti vis dar trūksta patikimų tyrimų. Visgi kanabinoidai yra dažnai vartojamos medžiagos miego sutrikimams gydyti. Nors THC ir CBD gali pagerinti miego kokybę, tačiau jų poveikis nemigos gydymui nėra moksliškai pagrįstas. Kanabinoidai gali teigiamai veikti miegą – sumažinti prabudimų iš nakties miego skaičių, sutrumpinti užmigimo trukmę ir pailginti bendrą miego laiką. Vis dėlto pristatoma ir saugumo įrodymų, jog kanabinoidai gali neigiamai veikti miego kokybę, atsirasti piktnaudžiavimas kanabinoidais ar jų sintetiniais derivatais, o ilgalaikis jų vartojimas gali sukelti toleranciją. Šiame straipsnyje apžvelgiami literatūros duomenys apie kanabinoidų poveikį ir saugumą miegui bei miego ir būdravimo ritmui, taip pat jų nauda gydant nemigą ir kitus miego sutrikimus.
Keywords: kanabinoidai; THC; CBD; nemiga