Monokloninių antikūnų prieš su kalcitonino genu susijusį peptidą efektyvumas ilgalaikio vaistų vartojimo sukeltam galvos skausmui sergant migrena: literatūros apžvalga - Kairytė, A.; Lukoševičius, P.; Žemgulytė, G. (Neurologijos seminarai, 2024)
Ilgai vartojamų vaistų sukeltas galvos skausmas (angl. medication overuse headache, MOH) yra viena iš galvos skausmo rūšių, kuri atsiranda dėl pernelyg dažno vaistų nuo skausmo vartojimo, dažniausiai sergant migrena. Ši būklė daro neigiamą poveikį sergančiojo gyvenimo kokybei ir užkrauna didelę socioekonominę naštą sveikatos priežiūros sistemai. Pastarąjį dešimtmetį gydant MOH vis svarbesnį vaidmenį pradėjo vaidinti profilaktinis gydymas, kuriuo siekiama sumažinti vaistų perdozavimo riziką. Nors migrenos profilaktiniam gydymui tebėra naudojami tokių grupių vaistai kaip antidepresantai, beta blokatoriai ar antiepileptikai, vis dažniau skiriami ir naujesni, specifiniai medikamentai, pavyzdžiui, monokloniniai antikūnai prieš su kalcitonino genu susijusį peptidą (angl. calcitonin gene-related peptide, CGRP). Šiame apžvalginiame straipsnyje aptariama MOH epidemiologija, rizikos veiksniai ir naujausi klinikiniai tyrimai, kuriais tirtas monokloninių antikūnų prieš CGRP efektyvumas gydant MOH sergant migrena.
Keywords: medication overuse headache; migraine; epidemiology; risk factors; monoclonal antibodies; calcitonin gene-related peptide