Centrinė tilto ir ekstrapontinė mielinolizė po sunkios hiponatremijos korekcijos: atvejo analizė - Jokubauskaitė, Erika; Skučaitė, Patricija; Vienažindytė, Ieva; Balčiūnienė, Neringa (Neurologijos seminarai, 2024)
Tilto ir ekstrapontinė mielinolizė yra reta neurologinė staigios hiponatremijos korekcijos komplikacija. Šis klinikinis atvejis yra 49 metų vyro, kuriam išsivystė tilto ir ekstrapontinė mielinolizė po greitos bei komplikuotos hiponatremijos korekcijos. Iš pradžių pacientas buvo hospitalizuotas vienoje regiono ligoninėje dėl bendro silpnumo ir tiksliai nenustatytos infekcijos, jam tuo metu natrio kiekis kraujo serume buvo ypač mažas – 98,6 mmol/L. Gydymo metu natrio lygis per trumpą laiką pakilo iki 140 mmol/L. Išleistas iš ligoninės, pacientas netrukus, 2024 m. vasario 29 d., nuvežtas į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Traumų ir skubios pagalbos centrą. Jam buvo sąmonės sutrikimai, bulbariniai simptomai ir galūnių silpnumas. Pacientui Skubios pagalbos skyriuje buvo atlikta galvos smegenų kompiuterinė tomografija. Ji nerodė galvos smegenų kraujotakos sutrikimo ar kitų struktūrinių pakitimų. Nuodugnesniam ištyrimui pacientas buvo paguldytas į Neurologijos skyrių. Ten buvo nuspręsta atlikti galvos smegenų magnetinio rezonanso tyrimą. Išsivysčius ūmiam kvėpavimo funkcijos nepakankamumui, atlikus tyrimą pacientas iš karto buvo perkeltas į Neurochirurgijos intensyviosios terapijos skyrių. Galvos smegenų magnetinio rezonanso tyrimas parodė tilto ir ekstrapontinę mielinolizę. Išanalizavus mokslinę literatūrą, pacientą nuspręsta pradėti gydyti metilprednizolonu. Būklė komplikavosi sepsiniu šoku su dauginiu organų disfunkcijos sindromu (DODS), įtarta infekcija plaučiuose. Nepaisant skirtos antibiotikoterapijos ir kito gydymo, pacientas po 5 dienų mirė. Šis atvejis atskleidžia, kad greita natrio korekcija gali sukelti rimtų komplikacijų, tokių kaip tilto mielinolizė. Tai rodo, kad pacientams, sergantiems sunkia hiponatremija, natrio lygio koregavimas, siekiant išvengti negrįžtamos galvos smegenų pažaidos, turėtų būti laipsniškas.
Keywords: tilto ir ekstrapontinė mielinolizė; pontinė mielinolizė; hiponatremija; osmotinės demielinizacijos sindromas; hiponatremijos korekcija