SWI vaidmuo nustatant mikrohemoragijas esant nedideliam trauminiam smegenų sužalojimui - Kalytis, Lukas; Dementavičienė, Jūratė (Neurologijos seminarai, 2024)
Nedidelis trauminis smegenų sužalojimas (mTBI) yra neurologinė būklė, galinti sukelti ilgalaikius kognityvinius ir funkcinius sutrikimus, kurie dažnai susiję su mikrohemoragijomis ir negausiu kraujavimu, kurio negalima nustatyti naudojant įprastus vaizdinimo metodus, tokius kaip kompiuterinė tomografija (KT) ar standartinė magnetinio rezonanso tomografija (MRT). Magnetinio jautrumo vaizdinimas (SWI) tapo vertingu įrankiu aptinkant šiuos subtilius pakitimus dėl savo gebėjimo aptikti magnetinio jautrumo skirtumus. Ši literatūros apžvalga nagrinėja SWI vaidmenį nustatant su mTBI susijusias mikrohemoragijas. Joje analizuojami SWI pranašumai, palyginti su tradiciniais vaizdinimo metodais, pabrėžiant šio metodo gebėjimą aptikti mikrohemoragijas, kurios yra labai svarbios tiksliai mTBI prognozei nustatyti. Be to, apžvalgoje aptariama SWI integracija su kitais pažangiais vaizdinimo metodais, tokiais kaip kiekybinis jautrumo žemėlapis (QSM), siekiant pagerinti diagnostinį tikslumą ir sekti vaizdų pokyčius laikui bėgant.
Keywords: magnetinio jautrumo vaizdinimas (SWI); nedidelis trauminis smegenų sužalojimas (mTBI); mikrohemoragijos; smegenų mikrohemoragijos (CMBs); trauminis mikrokraujavimas (TMB); kiekybinis jautrumo žemėlapis (QSM); potrauminis sindromas (PPCS)