Kognityvinis sutrikimas sergant širdies nepakankamumu: patofiziologiniai mechanizmai, diagnostika ir terapinės strategijos - Jakubauskas, Domantas; Mameniškienė, Rūta (Neurologijos seminarai, 2024)
Straipsnyje analizuojama širdies nepakankamumo (ŠN) ir kognityvinių sutrikimų (KS) sąsaja, pabrėžiant, kad apie trečdalis ŠN sergančių pacientų patiria tam tikrą pažinimo funkcijos silpnėjimą. Pagrindinis KS išsivystymo mechanizmas yra sumažėjusi smegenų kraujotaka, tačiau svarbūs ir uždegiminiai, neurohumoraliniai, medžiagų apykaitos ir struktūriniai smegenų pokyčiai. KS blogina ŠN sergančių pacientų gydymo reikalavimų laikymąsi, didina hospitalizacijų ir mirštamumo riziką. Diagnostikai taikomi neuropsichologiniai testai, vaizdiniai tyrimai ir biožymenys. Gydymas turi būti kompleksinis – apimantis tiek vaistinius, tiek nevaistinius metodus, o sėkminga šių pacientų priežiūra reikalauja kardiologų ir neurologų bendradarbiavimo.
Keywords: kognityvinis sutrikimas (KS); širdies nepakankamumas (ŠN); smegenų kraujotaka