Aksjologiczny aspekt współczesnych narracji o klimacie - Akram, Sara (Vilnius University Open Series, 2021)
Celem artykułu jest analiza wartości, jakie ujawniają się w wybranych narracjach o klimacie. W świetle kryzysu klimatycznego, będącego największym wyzwaniem współczesności, klimat postrzegany jest jako wartość i obecny coraz częściej w dyskursie publicznym. W artykule uwzględniono trzy narracje, które koncentrują się wokół sytuacji klimatycznej i prezentują różne punkty widzenia: młodych aktywistów klimatycznych, premiera Polski Mateusza Morawieckiego i ekologów chrześcijańskich. Dla każdej narracji wyodrębniono zestaw wartości, a także wskazano podobieństwa i różnice między nimi. Uwzględniono również kwestię usieciowienia wartości, które połączone są ze sobą w sposób znaczeniowy i pojęciowy.