Archeologia mowy. Język jako świadectwo dziejów Litwy w rozprawie Franciszka Ksawerego Bohusza „O początkach narodu i języka litewskiego“ - Krysowski, Olaf (Vilnius University Open Series, 2021)
Kalbos archeologija. Kalba – Lietuvos istorijos liudijimas Franciszkaus Ksawero Bohuszo veikale„Apie lietuvių tautos ir kalbos pradžią“Franciszek Ksawery Bohusz (Pranciškus Ksaveras Bogušas) (1746–1820), filosofas, teologas, jėzuitas, politinis veikėjas, Kosciuškos sukilimo dalyvis, Mokslo bičiulių draugijos narys, Vilniaus universiteto garbės narys, vertėjas ir Napoleono kodekso leidėjas, taip pat šiandieną pamiršto traktato Apie lietuvių tautos ir kalbos pradžią (1808) autorius. Traktatas parašytas siekiant išsaugoti nuo užmaršties žmonių, kurių kalba, kaip pastebi autorius, XIX amžiaus pradžioje pamažu „mažėjo“ ir „nyko“, išstumiama įvairiose kasdienio gyvenimo srityse vartojamos lenkų kalbos, tradicijas. Bohuszo veikalas pasirodė esąs skardus balsas, liudijimas, kuriam Lietuvos kultūros tyrinėtojai neliko abejingi, prisidėjęs prie to, kad Vilniaus universiteto profesoriai ir studentai ėmėsi ilgalaikių lietuvių tautos ir kalbos istorijos studijų.