Ferdynand Ruszczyc, Jan Bułhak i Uniwersytet Wileński - Obsulewicz, Beata K. (Vilnius University Open Series, 2021)
Ferdynandas Ruszczycas, Janas Bułhakas ir Vilniaus universitetas Straipsnyje pristatomi asmeniniai santykiai, kurie siejo du iškilius kūrėjus: F. Ruszczycą, tapytoją, rašytoją, Vilniaus krašto meno ir socialinio gyvenimo organizatorių, ir J. Bułhaką, puikaus fotografą, taip pat intriguojantį monografininką ir plunksnos žmogų. Bandoma parodyti, kokią įtaka šie santykiai turėjo ką tik „atkurto“ Vilniaus universiteto veiklai. Analizės pagrindas – F. Ruszczyco dienoraščiai (Ku Wilnu, W Wilnie) ir J. Bułhako užrašai (26 lat z Ruszczycem, jo parengti F. Ruszczyco pasisakymai Liść wawrzynu i płatek róży). Atidžiai skaitomi darbai daug pasakoja apie universiteto misiją ir užduotis, kurios iškilo 1919 m. Straipsnio fone pasirodo Reginos Ruszczycowos asmenybė. Iš išlikusio ir paskelbto (ištraukose) jos susirašinėjimo su vyru galima sužinoti daugybę detalių apie universiteto gyvenimą ir jo žavėjimąsi Vilniumi (nuo Jaunosios Lenkijos epochos iki XX amžiaus 4-ojo dešimtmečio).