Obraz MATKI w wybranych utworach Vandy Juknaitė - Slotvinska, Karolina (Vilnius University Open Series, 2021)
Celem niniejszej pracy jest analiza językowego obrazu matki we współczesnej literaturze litewskiej na podstawie twórczości współczesnej pisarki litewskiej Vandy Juknaitė. Zanalizowane zostały następujące utwory prozaiczki: nowela Stiklo šalis i powieść Šermenys. Badanie jest oparte na opisie językowego obrazu świata w tekstach i z zastosowaniem metodologii etnolingwistyki kognitywnej. Analiza wybranych tekstów pozwala zauważyć, że w idiolekcie V. Juknaitė obraz matki nie podlega idealizacji. Poprzez wieloaspektowość, kruchość, niejednoznaczność obrazu autorka pokazuje, jaka matka naprawdę jest, że wszystkimi słabościami i ciemnymi stronami obrazu.