ETNINIO NACIONALIZMO RAIŠKA PARLAMENTINIŲ 2008–2012 METŲ LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KADENCIJOS PARTIJŲ PROGRAMOSE - LELIUKAITĖ, LINA (Politologija, 2012)
Nors literatūroje aptinkama daugybė bendro pobūdžio samprotavimų apie nacionalizmą, informacijos, kaip nacionalizmas atsispindi valstybės valdžios lygmeniu, faktiškai nėra. Tai determinuoja straipsnio tikslą – per parlamentinių partijų programų analizę atskleisti etninio nacionalizmo raišką valstybės lygmeniu, nes partijos demokratinėse sistemose yra esminiai valdžios institutai, formuojantys valstybės politiką. Pasitelkus klasikinių nacionalizmo teoretikų Anthony D. Smitho, Karlo W. Deutscho, Benedicto Andersono, Rogerso Brubakerio, Ernesto Gellnerio įžvalgas, sudaromas tyrimo modelis: išskiriami penki etninio nacionalizmo kintamieji, kurių apraiškų ieškoma programose. Dėmesys partijų programų analizei etninio nacionalizmo kontekste leidžia efektyviai atskleisti esmines partijų nuostatas šiandienos aktualijų tematika: artikuliuojami migracijos, tautos, pilietybės etninių santykių, kalbos, tautinės valstybės etc. momentai. Programinių nuostatų lyginamoji analizė etninio nacionalizmo rėmuose leidžia išskirti aiškius partijų idėjinių sankirtų ir sąlyčio taškus.