Kolektyvinė vaizduotė ir ribotos galimybės Tianxia pakeisti vestfalinę pasaulio tvarką - Česnakas, Giedrius (Politologija, 2022)
Kolektyvinė politinė vaizduotė apibrėžia pasaulio tvarką lemiančias politinių bendruomenių sąveikas. Santykinė Vakarų valstybių galia leido įtvirtinti pirmąją globalią pasaulio tvarką, kuri yra žinoma kaip vestfalinė pasaulio tvarka. Vis dėlto didėjanti santykinė Kinijos Liaudies Respublikos galia leidžia siūlyti alternatyvią pasaulio tvarkos viziją, kuri yra paremta jos politine vaizduote. Zhao Tingyango intelektualiai atgaivinta hierarchinė Tianxia („Paskliautės“) tvarka potencialiai gali mesti iššūkį vestfalinei tvarkai. Straipsnyje analizuojama, ar, atsižvelgiant į šiandieninę globalią politinę aplinką, Tianxia tvarka potencialiai gali pakeisti vestfalinę tvarką? Diskusija plėtojama remiantis Jeffrey Legro kolektyvinių idėjų poveikio užsienio politikos pokyčiams modeliu – jis pritaikomas pasaulio tvarkos pokyčių analizei. Straipsnio išvados rodo, kad Tianxia turi labai ribotas galimybes pakeisti vestfalinę pasaulio tvarką, nes jos ortodoksija išlieka stipri. Vestfalinė tvarka geba adaptuotis besikeičiančioje aplinkoje ir yra pajėgi integruoti hierarchinius elementus. Nepaisant Kinijos Liaudies Respublikos santykinės galios augimo ir didėjančių galimybių formuoti normas, kurios sulaukia Kinijos Liaudies Respublikos visuomenės palaikymo, tęstinumas dažniausiai vyrauja pokyčio atžvilgiu, todėl ir suverenitetas, būdamas tvarkos įpročiu, vyrauja prieš hierarchinę tvarką. Galiausiai, straipsnyje teigiama, kad Tianxia tvarka nėra atspari anarchiniam-konkurenciniam žmogaus prigimties veiksniui.