PRANCŪZIŠKOJO KOLONIALIZMO ĮTAKA POKOLONIJINIO DRAMBLIO KAULO KRANTO VALDANČIOJO ELITO TRANSFORMACIJAI - MAZGELYTĖ, RŪTA (Politologija, 2013)
Straipsnyje analizuojamas valdančiojo elito dominavimo formavimasis ir transformacija prancūziškajame kolonijiniame ir pokolonijiniame Afrikos kontekste, naudojantis Dramblio Kaulo Kranto atveju. Remiantis interpretacine ir lyginamąja antrinių šaltinių analize, parodoma, kaip dėl kolonijinės praktikos ir pokolonijinio valdančiojo elito skilimo Dramblio Kaulo Krante susiformavo etniškai susiskaldžiusios partijos ir pakito valdantysis elitas. Straipsnio pradžioje išryškinama, kaip prancūziškojo kolonializmo modelis formavo dominavimo santykius ne vien kolonistų ir kolonizuotųjų atžvilgiu, bet ir palaikydamas perskyras tarp vietinių kolonijų gyventojų per švietimo ir administracinės sistemos organizavimą. Tuomet išanalizuojama valdančiojo Dramblio Kaulo Kranto elito transformacija pokolonijiniu laikotarpiu esant vienpartiniam ir daugpartiniam režimui.