Gerovės valstybės sklaidos diagrama - Askola, Joni; Davison, Benjamin (Politologija, 2023)
Gerovės valstybės paprastai nagrinėjamos pasitelkiant kiekybinius įrankius, pavyzdžiui, agreguotuosius indeksus, ir kokybinius metodus, kuriant tipologijas. Tačiau, panašu, vis dar trūksta analitinių priemonių, kurios tuo pat metu užčiuoptų gerovės valstybės padarinius ir plėtros perspektyvas. Šiame straipsnyje pristatome gerovės valstybių sklaidos diagramą. Šis dviejų agreguotų indeksų susiejimas rodo gerovės valstybės padarinius ir fiskalines galimybes, o pastarasis indeksas taip pat leidžia užčiuopti plėtros perspektyvas. X ašies indiktatorius yra modifikuota skolos tvarumo formulė, leidžianti užčiuopti fiskalines galimybes, taigi ir gerovės valstybės vystymosi potencialą. Y ašies indikatorius leidžia įvertinti gerovės valstybės padarinius.