Covid-19 pasekmės transatlantinio saugumo bendruomenei - Jakštaitė-Confortola, Gerda (Politologija, 2024)
Nors transatlantiniuose santykiuose būta nemažai nesutarimų iki COVID-19 pandemijos, pandemija dar labiau padidino įtampą transatlantiniuose santykiuose. Vis dėlto naujojo JAV prezidento Joe Biden inauguracija buvo vertinama kaip naujas skyrius transatlantiniuose santykiuose. Straipsnyje siekiama įvertinti COVID-19 pandemijos pasekmes transatlantiniams santykiams ir atsakyti į klausimą ar pandemija sustiprino ar susilpnino transatlantinio saugumo bendruomenę? Straipsnis yra paremtas idėja, jog transatlantinės valstybės sudaro transatlantinio saugumo bendruomenę ir nagrinėja COVID-19 pasekmes kelių lygmenų ypatybėms, kurios turėtų būti kiekvienoje saugumo bendruomenėje: COVID-19 pasekmes grėsmių suvokimui, komunikacijos modeliams ir politikos koordinavimui, taip pat – institucinei sistemai. Straipsnyje teigiama, kad COVID-19 netransformavo transatlantinio saugumo bendruomenės, bet išryškino tam tikrus probleminius transatlantinių santykių aspektus.