Nuo akmens iki sėklos: objektai ir kontratminties aktyvizmas Brazilijoje antikolonijinio demonumentalizavimo sąlygomis - Gomes, Lilian (Politologija, 2024)
Šis straipsnis apmąsto kontratminties aktyvizmo Brazilijoje objektus ir veiksmus vykstant antikolonijiniam demonumentalizavimui. Jame nagrinėjami paminklai, simbolizuojantys kolonijinę ir trauminę patirtį, iš kurių daugiausia dėmesio skiriama kolonijinių metų tyrinėtojo Borba Gato paminklui San Paulo mieste. Paminklas buvo padegtas 2021 m. liepą, o tai paskatino intensyvias viešąsias diskusijas. Debatai prasiplėtė siekiant atminti Marielle Franco, politikę ir žmogaus teisių gynėją, kuri buvo nužudyta 2018 m. Nagrinėjamas kintantis santykis tarp atminties iniciatyvų ir politinio aktyvizmo, veiksmus analizuojant kaip turinčius kolektyvinę juodųjų ir feministinių judėjimų autorystę. Analizės pagrindas yra Roi de Žaneire rinkti etnografniai ir skirtingi socialinių tinklų duomenys. Su paminklais ir kitais objektais susiję įvykiai matomi kaip politiniai ritualai, kuriais kovojama su užmarštimi. Paminklai, gatvės ženklai, grafičiai, plakatai ir kitos kontratmintį palaikančios formos pristatomi kaip atramos taškas siekiant suprasti objektus, menines-politines praktikas ir viešąjį gyvenimą.