Ar už politikos mokslo ir ideologijos galima rasti determinizmo ir laisvės antinomiją? - Jokubaitis, Alvydas (Politologija, 2024)
Straipsnio tikslas – įrodyti, kad už empirinio politikos mokslo ir politinių ideologijų nėra Kanto determinizmo ir laisvės antinomijos. Analizė grindžiama Kanto transcendentalinių idėjų samprata. Šio autoriaus požiūris į idėjas neleidžia politikos mokslo vadinti empiriniu. Politika neįsivaizduojama be proto sugebėjimo peržengti juslių pasaulį ir mąstyti nuo jo nepriklausančiais principais. Politiniai sprendiniai atitinka refleksyvaus, o ne determinuojančio sprendinio reikalavimus. Dėl refleksyvaus politinio sprendinio pobūdžio antinomija išsprendžiama laisvės naudai. Laisvas pasirinkimas yra ir mokslo, ir ideologijos pagrindas.