Kalba ir etniškumas Vidurio ir Rytų Europoje: kai kurie teoriniai aspektai - Schopflin, George (Politologija, 2025)
Etniniai konfliktai, teigia straipsnio autorius, atsiranda, bendruomenėms siekiant patvirtinti savo „moraliną vertę" savo bei kitų akyse. Kiekviena bendruomenė turi daug simbolių, nurodančių jos skirtumus nuo kitų bendruomenių, ir vienas svarbiausiųjų yra kalba. Straipsnio autoriaus tvirtinimu, Vidurio ir Rytų Europoje kalbos kaip etninio simbolio vaidmuo buvo ypač ryškus. George’as Schiipflinas teigia, kad Vidurio ir Rytų Europoje, kitaip negu Vakaruose, kalba, o ne teritorija buvo veiksmingiausias politikos šaltinis. Kartu kalba tapo ne tik instrumentu, bet ir tikslu - moralinės teisės egzistuoti simboliu.