Fenotipinis politinės elgsenos interpretavimas - Viliūnas, Vytis (Politologija, 1996)
Pranešime parodytas ryšys tarp genetiškai detenninuotos žmogaus psichologinės konstitucijos ir jo politinės elgsenos ypatumų. Argumentuojama, kad psichiatrijos literatūroje aprašomi psichopatijų ir akcentuacijų tipai traktuotini ne kaip patologijos atvejai, o kaip kraštutiniai normos variantai. Aprašyti keturi tokie konstituciniai variantai, linkę į politinę veiklą: epileptoidinis, paranoinis, isteroidinis ir hipertiminis. Išanalizuota jų biologinė prigimtis bei politinės elgsenos specifika.