EUROPOS VIENYBĖ OSKARO MILAŠIAUS SUPRATIMU – POETO POLITINĖS ĮŽVALGOS - Garškaitė, Rosita (Politologija, 2014)
Straipsnyje poeto, mistiko, diplomato Oskaro Milašiaus (1877–1939) palikimas nagrinėjamas iš politinių idėjų perspektyvos. Keliamas klausimas, kaip autorius supranta Europos vienybę, siekiama vienijimosi prielaidas išvesti iš publicistinių raštų politinėmis temomis bei metafizinių poemų „Ars Magna“ ir „Slėpiniai“. Milašiaus įžvalgos galimo Europos šalių susivienijimo klausimu analizuojamos to meto idėjiniame lauke, pabrėžiant bendrumus ir išryškinant Milašiaus savitumą. Svarstoma, ar ir kokiu laipsniu poeto, rašiusio apie Jungtines Europos Valstijas, idėjos galėtų būti priskiriamos kuriai nors tarpukariu egzistavusiai federalistų stovyklai – liberalams paneuropistams ar katalikams. Milašiaus Europos vienybės samprata analizuojama trimis aspektais – tikslo, būdo ir pagrindo. Daroma išvada, jog Milašius kritikuoja faktinę Europos būklę po Pirmojo pasaulinio karo ir kaip alternatyvą siūlo vienybę ir dvasiniu, ir politiniu požiūriu. Teigiama, kad poetas siekia atsakyti į savo epochos klausimus savitu būdu, pasitelkdamas ne tik geopolitinius, bet ir mitologinius bei mesianistinius argumentus.