PENSIJŲ SISTEMOS TVARUMAS IR JOS DALYVIŲ INTERESAI - Azguridienė, Guoda (Politologija, 2015)
Straipsnis skirtas pensijų reformų temai, tačiau ne įvairiems reformų modeliams analizuoti, o pačios reformos būtinumui pagrįsti. Daugiausia dėmesio teikiama skirtingiems ir prieštaringiems pensijų sistemų dalyvių interesams. Straipsnyje teigiama, kad reformuoti pensijų sistemą reiškia pakeisti jos dalyvių interesus iš antagonistinių – kokie jie yra PAYGarchitektūroje – į kooperacinius. Kooperaciniai santykiai – asmeninių santykių, bendruomenių ar verslo forma – gali skleistis tik laisvesnėje, lankstesnėje ir mažiau politiškai paveikioje socialinės apsaugos sistemoje. Daroma išvada, kad priešingu atveju jokiomis ekonominėmis bei politinėmis priemonėmis nepavyks išvengti vidinės sistemos įtampos ir pasiekti ilgalaikį pensijų sistemos tvarumą bei socialinę vertę.